Loading...
Ett oväntat fel har uppstått

Ett oväntat fel har uppstått!

Prova att ladda om sidan

Help

Vem gäller ansökan?
Ansökan om legitimation gäller dig som har en lärarexamen, förskollärarexamen eller en examen inriktad mot fritidshemmet. Ansökan gäller både dig som ansöker om legitimation för första gången, och dig som redan har en legitimation och ska komplettera den med fler behörigheter.

Du som enbart har en utländsk examen ansöker med en pappersblankett

Hur lång tid tar ansökan?
Ansökan tar mellan 15 och 30 minuter beroende på vad du väljer att ansöka om. Du kan inte pausa eller spara din ansökan för att sedan återuppta den igen, se därför till att ha de intyg som krävs för din typ av ansökan redo.

Vilka intyg kommer jag att behöva?
  • Du som ansöker om legitimation enbart utifrån din behörighetsgivande examen behöver ha ditt examensbevis eller motsvarande.
  • Du som ansöker om behörighet i fler ämnen eller skolformer än de som ingår i din examen behöver ha intyg över t. ex. undervisningserfarenhet eller högskoleutbildning. Vilka intyg du behöver ha beror på vilken grund du har för din behörighet. Du kommer i slutet av ansökan att få en sammanställning över vilka bilagor du ska skicka in.

Läs mer om behörighet utöver examen

Ansök med eller utan BankID?
  • Du som ansöker med BankID skickar in din ansökan digitalt till Skolverket, och kan ladda upp alla intyg direkt i ansökan. Förbered dig genom att scanna in de intyg du kommer att behöva.
  • Du som ansöker utan BankID fyller i ansökan på webben och skriver sedan ut den och skickar den per post tillsammans med kopior på dina intyg. Förbered dig genom att att ta kopior på de intyg du kommer att behöva.

Om du inte har tillgång till alla intyg när du fyller i ansökan så har du möjlighet att skicka in dem per post till Skolverket i efterhand.

Påbörja ansökan

Ansök med e-legitimation från BankID. Du kan då skicka in din ansökan digitalt och ladda upp dina intyg direkt (Filformat PDF max 3MB per fil). Du har också möjlighet att skicka in dina intyg per post i efterhand.

Du får inte släppa in någon annan

Behöver du hjälp med BankID?
Väljer du att ansöka utan BankID kommer du att skapa din ansökan här för att sedan skriva ut och skicka in den per post tillsammans med dina bilagor.